Primer, ki je pretresel javnost.

V avstralskem Sidneyu sta starša vegana, svojo deklico hranila le z ovsenimi kosmiči in riževim mlekom. Pri letu in pol starosti je uboga deklica bila težka le 5 kilogramov.

Socialna služba jima je otroka odvzela. Primer zanemarjanja otroka je bil razkrit šele na sodišču, saj malčica ni imela nobene zdravstvene dokumentacije. Sosedje pa sploh niso vedeli, da obstaja.

Zaradi neprimerne prehrane so ji manjkali osnovni vitamini in hranila. To je povzročilo rahitis in zlom kosti. Na sodišču sta oče in mati priznala krivdo.

Mati je povedala, da so vsi člani družine vegani. Podrobno je razložila tudi kako je potekal ekstremni način prehranjevanja, ki bi ubogo deklico skoraj pokončal. Za glavni obrok je hčerkici dala riž, krompir in tofu. Deklica pa naj bi bila izbirčna in je pogosto jedla samo kosmiče.

Za prigrizek je dobila žlico sadja ali dve jagodi suhega grozda. Deklici je nato prepovedala še sojo, češ, da je polna hormonov. Uboga deklica sploh ni imela zob, ni mogla niti sedeti. Uporabljati ni mogla niti rok.

Malčica se je sedaj naučila plaziti, hoditi in sedeti. Izgovori lahko tudi že 20 besed in ima velik apetit. Živi pri rejniški družini.

Tudi v Sloveniji poznamo tak primer. Leta 2010 je malčica zaradi pljučnice umrla pri devetih mesecih starosti. Starša sta bila obsojena na leto in osem mesecev zapora. Deklico sta v skladu s svojim življenskim slogom in prepričanji hranila le s kašicami. Niti cepiti je nista dala. Deklica je bila shirana in dehidrirana, imela je kar 30 odstotkov manjšo telesno maso od običajne.

LEAVE A REPLY