Verjetno se vsi zavedamo, da nekaterih kombinacij živil ni dobro jesti skupaj, saj lahko povzročijo več težav kot koristi.

Tudi kumare in paradižnik med sabo, v vašem želodcu, ne sodelujejo prav dobro.

Sigurno vam je že kakšna kombinacija hrane povzočila težave v trebuhu, slabost, napihnjenost ali probleme s prebavo. Do tega pride tudi zaradi nepravilne kombinacije posameznih sestavin, ki od želodca zahtevajo različno predelavo.

Poglejte katerim kombinacijam se morate izogibati. Delimo to opozorilo tudi med prijatelje in družino. Bodimo zdravi in vitalni!

1. Kumare in paradižnik

Kumare in paradižnik so nekompatibilna živila. Želodec predeluje paradižnik drugače, kot kumare, poleg tega telo drugače absorbira hranljive snovi iz obeh, kar povzroči nastanek želodčne kisline, povsem vam zmeša prebavo, za nameček pa so običajno kumare tiste, ki nam “obležijo” v trebuhu in še dolgo za tem povzročajo zgago.

2. Sadje po obroku

Sadje se v telesu zelo hitro prebavi in ni dobro, da dolgo časa miruje v želodcu. Proces predelave se namreč začne že po nekaj minutah in ni dobro, da se želodec muči še s celo večerjo, ki ste jo pred tem pojedli, sadje pa vam ”gnije” v želodcu. Če že morate, sadje jejte pred vsemi drugimi jedmi, če pa gre za večerjo, pa vam ne bo nič škodilo, če ostanete samo pri sadju. Pa še bolj zdravo je.

3. Vroč sendvič s sirom

Za prebavo beljakovin in škroba je potrebna različna stopnja kislosti. Želodec običajno začne z beljakovinami, škrob pa čaka, da pride na vrsto. Idealen primer, kako se na hitro zrediti in si zamastiti želodec in črevesje. Težave s prebavo so zagotovljene.

4. Ovseni kosmiči z mlekom ali jogurtom in pomarančni sok

Kislina v pomarančnem soku uniči encim, ki je odgovoren za prebavo škroba. Prav tako lahko kislina sesiri mleko, ta sproži obrambne mehanizme v želodcu in nastane neprijetna sluzasta snov.

5. Fižol in sir

Če želite namenoma biti napihnjeni in spuščati vetrove, potem ni boljše kombinacije. Priporočamo vam, da te kombinacije niti poskusite ne, ker naredi pravo zmedo v vaši prebavi.

6. Banane in mlečni izdelki

Ta kombinacija tudi ni dobra, vendar ne povzroča neznosnih težav. Omenjamo jo zato, ker je pogosta na naših jedilnikih in, ker lahko težave razmeroma enostavno rešimo.

Če mešate banano in jogurt, dodajte mešanico kardamoma in muškatnega oreščka.

7. Sadje in jogurt

Kombinacija jogurta s katerimkoli sadjem upočasni prebavo, spremeni črevesno floro in proizvaja toksine.

Delimo to opozorilo tudi med prijatelje.

Posvetimo nekaj pozornosti tudi svojim prebavilom.

LEAVE A REPLY