V preteklih dneh je med vlado in opozicijo prišlo do vsebinskih razhajanj in ostre polemike.

To se je zgodilo zaradi same procedure, kjer je vlada vztrajala, da se državni zbor, ne samo seznani s poročilom, ampak sprejme tudi sklepe, ki jih je ob tem predlagala vlada.

V svojem poročilu je vlada ugotovila pomanjkanje zaščitne opreme v času razglasitve epidemije in dodala, da jo je nova vlada nato zagotovila v zadostni količini, po nižji ceni kot prejšnja.

Navedli so, da vlada Marjana Šarca ni pravočasno poskrbela za dopolnitev in aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja za primer epidemije novega koronavirusa in da je sprejem zaščitnih ukrepov potekal v izrednih okoliščinah.

Slovenski portal Topnews poroča, da je Janša od poslancev koalicije zahteval, da državni zbor poleg poročila sprejme tudi sklepe, ki bi vlado razbremenili odgovornosti pri aferi z nabavo zaščitne opreme.

Omenjeni portal poroča, da naj bi Janša neformalno zagrozil tudi z odstopom kot predsednik vlade, V primeru, če sklepi ne bodo sprejeti.

Na petkovi seji odbora za gospodarstvo naj bi se, v nekaterih koalicijskih strankah, pojavili pomisleki glede tega sklepa.

Opozicija je v petek na obravnavi ostro nasprotovala takšnemu sklepu.

V državnem zboru bosta nastali še dve preiskovalni komisiji. Gospodarnost ravnanja vlade bodo preverjali tudi v razpravi o interpelaciji zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki so jo vložile štiri opozicijske stranke.

LEAVE A REPLY