Zgodba Slovenca, ki je mislil, da ga je na nogi pičil komar.

33 letni Slovenec je opazil, da ga je na nogi nekaj pičilo. Piku ni posvečal preveč pozornosti, nič hudega sluteč se je še popraskal.

Ko pa je želel stopiti na nogo, je bila bolečina neznosna.

Ni se preveč sekiral, mislil je, da gre mogoče celo za podkožni mozolj.


Naslednji dan se je zbudil in začel opažati, da vse težje hodi. Tudi bolečina je bila vse bolj močna. Njegovo dekle mu je svetovalo naj obišče zdravnika, ki bo preveril, da ne gre za kaj hujšega.

Zdravnik je moškega pregledal in mu dejal, da ne gre le za nedolžen pik komarja ali podkožen mozolj. Stvar je bila bolj resna. Šlo je namreč za okužbo imenovano celulitis.

Predpisal mu je bolniško, antibiotike in 4 dni počitka. Nogo ni smel preveč obremenjevati.

Slovenec je zdravnika ubogal, po vikendu brez bolečin je začel s svojim dopustom. Razmišljal je, da bi šel v hribe, a se je zgodba zapletla.

Po tednu dni je mislil, da je noga že čisto okrevala. Naslednje jutro, na dan izleta v hribe, pa se je bolečina zopet pojavila. Začela se je stopnjevati, zato je zopet obiskal zdravnika.

Ta mu je vzel kri in znova predpisal antibiotike.

Svetoval mu je še več počitka, da ne bi slučajno prišlo do večjih zapletov.

Krvna preiskava je pokazala, da ima okužbo kože imenovano celulitis. Gre za vnetje, ki ga povzročijo različne bakterije ali glivice.

Najpogosteje jo povzročajo stafilokoki ali streptokoki. Kaže se s hitro napredujočo rdečico in bolečino, prisotna pa je tudi oteklina.

Lahko se pojavi tudi vročina in povečane regionalne bezgavke. Celulitis se sicer pogostokrat zamenjuje s celulitom, ki pa je kozmetična in ne bolezenska sprememba kože.

Najpogosteje se celulitis pojavi v spodnjih okončinah.

Je resno kožno obolenje. Okužba se lahko hitro razširi po limfnih žilah in krvnem obtoku in tako prizadane celotno telo. Do takšnega zapleta pride kar pri 30% bolnikov s celulitisom.

Do okužbe ponavadi pride v predelu manjših poškodb, odrgnin, razjedah, brazgotin po opeklinah, operativnih posegil ali povsem nepoškodovani koži.

Dovzetnost za to nevarno okužbo velikokrat zasledimo pri bolnikih s slabo prehrano in zmanjšano obrambno sposobnostjo organizma.


Nagnjenost do celulitisa pa imajo tudi bolniki, pri katerih poteka kakršnokoli zdravljenje z zdravili, v obliki njekcij.

Znaki za okužbo:

– povišan srčni utrip

– glavobol

– zvišana telesna temperatura

– mrzlica

Obisk pri zdravniku je v takšen primeru nujen.

Delimo to opozorilo tudi med prijatelje in družino. Teh okužb je čedalje več, ljudje pa se sploh ne zavedamo kako nevarne so lahko.

LEAVE A REPLY