Notranji minister Hojs je zagotovil, da ob morebitnem sprejemu zakona o nalezljivih boleznih policija ne bo ravnala nezakonito.

Predlog zakona o nalezljivih boleznih je ministrstvo za zdravje v javno obravnavo posredovalo 21. avgusta.

Po predlogu necepljenih otrok ne bi bilo mogoče vključiti v javno financiran vrtec, ter nekatere srednje šole in fakultete.

S predlogom tega zakona pa se bo na novo uredilo tudi področje epidemiološkega spremljanja nalezljivih bolezni in okužb. Opredeljena pa bo tudi vrsta karantene.

V zvezi s predlogom zakona se je pojavilo že več pomislekov, med drugim je omenjena možnost omejevanja zbiranja tudi na zasebnem prostoru.

Glede določb, ki v nekaterih okoliščinah prepuščajo prepustitev vozil ali prostorov za zdravstvene potrebe, je Hojs spomnil, da je v času osamosvajanja v nekaterih primerih bilo potrebno tudi to:

”Treba je bilo nekomu vzeti avtomobil, nekomu zapleniti kamion, zaradi zavarovanja naše samostojnosti, zaradi vdora agresorja.”

V izjemnih primerih nam bodo očitno lahko zasegli tudi vozilo.

V primeru, da bo nov zakon potrjen bi vlada prepovedala oziroma omejila zbiranje večjega števila ljudi tudi v posameznih gospodinjstih.

Od državljanov bi zahtevali, da nosijo zaščitno opremo tudi doma, država pa bi lahko zasegla tudi poslovne prostore in avtomobile, če bi jih zdravstvo potrebovalo.

Minister je sicer mnenja, da sprejem tega zakona nikakor ne bo pomenil nezakonitega dela policije, da bi policija brez razloga vdirala na zasebno lastnino ali plenila vozila.

Predlog tega zakona je mnoge Slovence močno razburil.

Obvestimo še prijatelje in družino.

LEAVE A REPLY