Minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za zdravje Tomaž Gantar sta predstavila predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Cilj tega zakona je, da bi vse osnovne storitve bile dostopne vsem, brez dodatnega plačila.

Po besedah ministra za delo je glavno vodilo zakona v tem, da ljudje ostanejo doma čim dlje:

”Če pa ljudje ne morejo ostati doma, jim mora sistem zagotoviti dostojanstveno bivanje glede na potrebe in želje. Zakon opredeljuje tri stopnje oskrbe in s tem tri vrste ustanov: bivalni, oskrbni in negovalni dom.”

Na novinarski konferenci so napovedali:

”Obeta se nova prispevna stopnja za področje dolgotrajne oskrbe, ob tem se malenkostno zniža prispevna stopnja za zdravstveno zavarovanje.”

Ta dajatev bo znašala 1,47 odstotka bruto plače, pri čemer se za 0,4 odstotne točke zniža prispevna stopnja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

”To pomeni, da bo oseba z minimalno plačo na mesec doplačala 11, tisti z povprečno plačo pa 21 evrov, enako obremenitev bi imeli tudi delodajalci. Za upokojence se iz pokojninske blagajne prispeva dodatnih sedem evrov na mesec, kar pomeni, da ti ljudje ne bodo dodatno finančno obremenjeni.”

Sistem naj bi zagotovil takšno bivanje, da bodo starostniki domu resnično lahko rekli dom.

”Za to bodo potrebna dodatna sredstva. Potrebujemo 250 milijonov evrov dodatnih sredstev za vzpostavitev sistema, ki bo namenjen nam državljanom. Kot družba se staramo, je pa treba izpostaviti, da z zakonom pomagamo tudi drugim generacijam. Vprašati se moramo, kaj bomo dobili takrat, ko bomo odvisni od tega, kar se lahko zgodi že prej, kot pri določeni starosti. Že danes zaradi prometne nesreče in smo lahko zelo odvisni od te oskrbe. Danes nimamo ustreznih odgovorov, zato s predlogom to rešujemo.”

Zakon o dolgotrajni oskrbi je sedaj v javni razpravi.

Obvestimo še prijatelje in družino.

LEAVE A REPLY