Direktor NIJZ je povedal, da pripravljajo nove ukrepe, da bi zadeve zajezili, preden se bodo razplamtele.

Opozoril je pa je na nenavadno početje nekaterih okuženih Slovencev:

”Ljudje nam nočejo več povedati, kje so bili, ker nočejo prizadeti prijateljev, da bi ti morali zaradi tega v karanteno. Prosim, da nehajo s tem. S tem pustijo, da vsi tisti, ki so bili z okuženo osebo, virus trosijo naprej in zato se nam številka povečuje.”

Poudaril je, da ljudje nočejo sprejeti resnosti situacije:

”Čeprav razlagamo, da ne smemo imeti tesnih stikov, se to še vedno dogaja.”

”Gre za to, da ni več vprašanje, kaj bo država naredila za nas, ampak kaj bomo mi naredili za državo. Virus lahko ustavimo samo ljudje s pravilnim obnašanjem, to je ključno. Moramo vedeti, da sovražnik ni Milan Krek, ampak virus. Naša akcija mora teči proti virusu.”

Poudaril je, da so maske sestavni del zaščite:

”Brez mask v določenih okoljih ne gre. Želimo, da se maske uporabljajo tudi tam, kjer se ne da zagotoviti razdalje. Pričakujemo, da se bodo ljudje navadili, da tudi če so zunaj v gruči, nosijo maske.”

Od organov nadzora pričakuje, da bodo bolj strogo nadzorovali ali se ukrepi uupoštevajo.

”Treba je vzdrževati razdaljo 1,5 metra. Še danes, ko kam pridem, mi hočejo dati roko. Moramo se navaditi, da ni več rokovanja, ni več objemanja in pozdravljanja, kot smo se včasih. V skupini, na delovnem mestu, kjer so v eni sobi trije, štirje ljudje, soba ni prezračevana, morate imeti masko, drugače vas ne bo nič zaščitilo.”

Bolni v službo ne smemo hoditi.

”To je bilo težko naučiti tudi zdravnike. V službo se ne sme hoditi, ko si bolan, saj lahko tako okužiš celotno podjejte. Imeli smo primer, ko je dama prišla iz Zrć, šla v službo, dva dni kuhala kavo za celotno nadstropje, potem pa smo morali dati vse za 14 dni v karanteno in njo v izolacijo.”

”Smo še visoko nad oblaki in še nismo pristali v realnosti. Mnogi so še tam gor, tukaj pa je realnost, ki je žal taka, kot je. Če bo šlo tako naprej, bomo imeli zelo velike težave v zdravstvu. Danes je v bolnišnici 26 ljudi, od tega 4 na respiratorju. Če se bo število povečevalo, bomo morali zapirati bolnišnice, iz intenzivnih enot potegniti dodatne ekipe, da bodo delale na covid oddelkih. Ne bodo mogle delovati kirurgija in internistika, podaljšale se bodo čakalne dobe.”

Očitno je samo še vprašanje časa, kdaj bomo v Sloveniji uvedli nove, strožje ukrepe.

Obvestimo še prijatelje in družino.

LEAVE A REPLY